6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, białka ubić na sztywno pod koniec dodać resztę cukru. Delikatnie połączyć pianę z żółtkami, posypać mąką z proszkiem, przemieszać. Ciasto wylać na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. piec ok 15 min w 180°C. Po upieczeniu przełożyć na ściereczkę i zwinąć razem ze ścierką. Po wystygnięciu roladę rozwinąć posmarować masą makową.
1,5 szklanki maku
3 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
kilka kropli zapachu migdałowego
5 dag rodzynek
5 dag siekanych orzechów
Mak zalać wrzącą wodą.Po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia.Odcedzić i dwa razy zemleć połączyć z jajami,mąką oraz zapachem.Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia dodać mak.Chwilę smażyć by stracił surowy smak,dodać rodzynki i orzechy.Roladę rozwinąć ze ściereczki i posmarować jeszcze gorącą masą makową ponownie zwinąć,odstawić do wystygnięcia...wierzch dowolnie udekorować...
Tą masa makową można też przełożyć blaty biszkoptowe...
dodane na fotoforum: