60 dag boczku surowego
40 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej
30 dag słoniny
1 cebulka
1 jabłko
2 ząbki czosnku
sól,pieprz,majeranek
Słoninę i boczek zmielić przez maszynkę, wrzucić na patelnię i wysmażyć.Kiełbasę też zmielić, dodać pod koniec.
Podsmażyć wszystko razem, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i jabłko smażyć do lekkiego zrumienienia cebulki.
Na koniec dodać,zmiażdżony czosnek, chwilkę jeszcze smażyć,doprawić solą pieprzem i majerankiem według własnego smaku.
Wylać smalec do salaterki i odstawić do zastygnięcia, podawać z chlebem i ogórkiem kwaszonym.
dodane na fotoforum:
jaworr 2015-09-16
Apetyczny smalec i ogóreczki....świeżutki chleb do tego i smaczna kolacja..:))
Pozdrawiam serdecznie..:))
violinka 2015-09-17
Wspaniały zestawik pychotka mniam mniam pozdrawiam serdecznie
magdabo 2015-09-18
dobrze smakuje taki smalczyk ...