25 dag maku
1 szklanka cukru
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
kilka kropli olejku migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka margaryny
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych orzechów włoskich
Mak sparzyć,dokładnie osączyć i zmielić dwa razy.Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną.Dodać pozostałe składniki i na końcu domieszać pianę z białek.
60 dag twarogu
12 dag margaryny
1,5 szklanki cukru pudru
6 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag rodzynek
2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
Ser zmielić dwa razy.Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,ser i pozostałe składniki na końcu domieszać pianę z białek.
1,5 szklanki mąki
12 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto,schłodzić.Po czym ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blaszki (25x35 cm.)
W przygotowanej blaszce (25x35 cm.)kłaść po łyżce każdej masy na przemian by powstała szachownica.Piec ok 40 min. w 180 °C
Wierzch ciasta ozdobić dowolnie.
dodane na fotoforum:
jaworr 2016-03-03
Znowu wspaniałości u Ciebie...ciekawe, trzeba upiec... przepis jest,.:))
Miłego wieczoru Bożenko życzę..:))
niusia1 2016-03-03
pyszne i pomysłowo,bo ja jak piekłam to warstwa maku i na to ser a tu fikuśnie wychodzi;- super ciacho;
magdabo 2016-03-04
Znakomicie smakuje takie połączenie :))