Ciasto kolorowe

Ciasto kolorowe

6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao

Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao,delikatnie ale dokładnie wymieszać,przelać do formy(25x35 cm.) i piec ok.30 min. w 170-180 °C.Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

1 kg jabłek
1 galaretka agrestowa
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody

Jabłka obrać i drobno pokroić (można zetrzeć na grubej tarce jarzynowej) do jabłek dodać wodę i cukier,zagotować mieszając,gdy jabłka zmiękną wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia,odstawić do wystudzenia.

1/2 l. mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru pudru
25 dag masła lub margaryny

Na mleku ugotować budynie,wystudzić.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puch i stopniowo dodawać po łyżce zimny budyń.

Na jednym blacie biszkopta rozsmarować połowę kremu budyniowego,wyłożyć tężejącą masę jabłkową,gdy jabłka całkiem stężeją wyłożyć resztę kremu budyniowego,przykryć drugim blatem biszkopta.Wierzch udekorować dowolnie.

dodane na fotoforum:

stor55

stor55 2016-03-05

wygląda obłędnie

jaworr

jaworr 2016-03-06

Kusisz takimi apetycznymi ciastami... a ja nie powinnam jeść....:))
Już życzę przyjemnej niedzieli, przy takich dobrociach.:)

jankewa

jankewa 2016-03-06

Musi być pyszne :-)
-muszę je kiedyś upiec :-)
Pozdrowionka wieczorne :-)

jola09

jola09 2016-03-06

Wyglada pysznie

astra40

astra40 2016-03-06

Wspaniałe;)

anita591

anita591 2016-03-06

Witam, pozdrawiam i dużo optymizmu życzę:

kris13

kris13 2016-03-06

Extra! a jakie dajesz kakao,że takie ciemne ciasto? ja już różne próbuję i nie jest takie.........

pola13

pola13 2016-03-07

SUPER CIACHO:))Witam i życzę dobrego tygodnia:))

jonna

jonna 2016-03-07

Przyda mi się napewno ten przepis.....

halinag

halinag 2016-03-11

uwielbiam ciacha:))

dodaj komentarz

kolejne >