6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao,delikatnie ale dokładnie wymieszać,przelać do formy(25x35 cm.) i piec ok.30 min. w 170-180 °C.Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
Jabłka obrać i drobno pokroić (można zetrzeć na grubej tarce jarzynowej) do jabłek dodać wodę i cukier,zagotować mieszając,gdy jabłka zmiękną wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia,odstawić do wystudzenia.
1/2 l. mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
Na mleku ugotować budynie,wystudzić.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puch i stopniowo dodawać po łyżce zimny budyń.
Na jednym blacie biszkopta rozsmarować połowę kremu budyniowego,wyłożyć tężejącą masę jabłkową,gdy jabłka całkiem stężeją wyłożyć resztę kremu budyniowego,przykryć drugim blatem biszkopta.Wierzch udekorować dowolnie.
dodane na fotoforum:
baygel1 2016-04-30
No to możemy zrobić zamianę :) Twoje wygląda bardzo apetycznie :) miłej soboty :)
magdabo 2016-05-01
Bardzo smakowite ciacho !!
prince8 2016-05-06
Ślinka leciiii ...:)))
lucilla 2016-05-10
Bardzo pyszne pomysły