2 szklanki wody
25 dag margaryny
szczypta soli
2 szklanki maki pszennej
8 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wodę zagotować z solą i margaryną,gdy margaryna się rozpuści wsypać mąkę i dokładnie wymieszać,cały czas mieszając gotować ok 5 min.Odstawić do ostygnięcia.Mieszając dodawać po jednym jajku,na końcu dodać proszek.Za pomocą szprycy wyciskać na blaszkę podłużne ptysie (w kształcie jajka) i tyle samo pytajników (to będzie łabędzia głowa z szyją) piec ok. 15 min szyje i ok.25-30 min. ptysie w 200-220 °C
Krem:
30 dag kremówki 30%
20 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubić na sztywno dodać cukier i serek mascarpone,wymieszać.
Tułowie łabędzia przeciąć spód wypełnić kremem a wierzch przeciąć na dwie połowy,w krem wcisnąć szyję i ułożyć obie połówki wierzchu tak by imitowały rozłożone skrzydła.Wierzch posypać cukrem pudrem.
Do przełożenia łabędzi można użyć kremu budyniowego...
dodane na fotoforum: