Potrawka z kurczaka z marchewką

Potrawka z kurczaka z marchewką

podwójny filet z kurczaka
spora marchewka
2 łyżki masła
1 cebula
ok. 2 szklanki bulionu
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
świeżo zmielony pieprz
sól
1 łyżka śmietany
ok.3 łyżki mąki (na oprószenie i zagęszczenie)
przyprawa typu kucharek
zielenina

Pierś pokroić w kostkę. Oprószyć mąką i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smażyć. Zalać bulionem, tak by przykryło mięso,dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić ok.30 min.Po 15 minutach gotowania dodać startą na grubej tarce marchewkę (można też dodać 3 łyżki kukurydzy konserwowej). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec duszenia zagęścić resztą mąki i zabielić śmietaną. Posypać natką lub koperkiem.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i dowolną surówką. U mnie z kiszonej kapusty (ok 0,5 kg kapusty kiszonej,średnia cebula pokrojona w kostkę,starte na grubej tarce spore jabłko,starta na grubej tarce marchewka,sól,pieprz,cukier do smaku)

dodane na fotoforum:

gosku

gosku 2016-07-05

super .... zrobilas mi "smaka" Bozenko:)

isia222

isia222 2016-07-05

pyszny obaidek, dawno tak nie robiłam...

niusia1

niusia1 2016-07-05

miałam wczoraj- taki obiad;pycha!

jaworr

jaworr 2016-07-05

Apetyczne danie... super...:)
Pozdrawiam..:)

choco13

choco13 2016-07-31

Ladnie wyglada:-)

halinag

halinag 2016-09-03

PYSZNOŚCI:))

dodaj komentarz

kolejne >