podwójny filet z kurczaka
spora marchewka
2 łyżki masła
1 cebula
ok. 2 szklanki bulionu
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
świeżo zmielony pieprz
sól
1 łyżka śmietany
ok.3 łyżki mąki (na oprószenie i zagęszczenie)
przyprawa typu kucharek
zielenina
Pierś pokroić w kostkę. Oprószyć mąką i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smażyć. Zalać bulionem, tak by przykryło mięso,dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić ok.30 min.Po 15 minutach gotowania dodać startą na grubej tarce marchewkę (można też dodać 3 łyżki kukurydzy konserwowej). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec duszenia zagęścić resztą mąki i zabielić śmietaną. Posypać natką lub koperkiem.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i dowolną surówką. U mnie z kiszonej kapusty (ok 0,5 kg kapusty kiszonej,średnia cebula pokrojona w kostkę,starte na grubej tarce spore jabłko,starta na grubej tarce marchewka,sól,pieprz,cukier do smaku)
dodane na fotoforum:
gosku 2016-07-05
super .... zrobilas mi "smaka" Bozenko:)