Placek czeski

Placek czeski

50 dag mąki
1 jajko
szklanka cukru pudru
15 dag margaryny
7 dag miodu
przyprawa do pierników (niekoniecznie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 3/4 szklanki mleka

Mąkę,proszek,sodę,szczyptę soli,cukier i przyprawę do pierników wymieszać.Margarynę roztopić z miodem i wystudzić,dodać do maki z przyprawami oraz jajko,dolewając po trochę mleko zagnieść szybko ciasto niezbyt tęgie.Podzielić na cztery części rozwałkować i upiec jednakowej wielkości blaty.Piec ok.15 min.w 200°C

KREM GRYSIKOWY
3/4 l. mleka
8 łyżek grysiku (kaszy manny)
kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru

Grysik ugotować na mleku na gęsto,wystudzić.Masło utrzeć z cukrem i stopniowo cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny grysik.Utrzeć na puch.

1/2 szklanki mocnej osłodzonej herbaty
słoik powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
polewa czekoladowa

Blat skropić herbatą cienko posmarować powidłem i kremem grysikowym,czynność powtórzyć do wyczerpania składników,wierzch oblać polewą czekoladową odstawić do chłodu do następnego dnia.

dodane na fotoforum:

halinag

halinag 2017-11-28

Przepyszny jak dawno go nie robiłam....pozdrawiam:))

jaworr

jaworr 2017-11-28

Też kiedyś go piekłam, a jak pierwszy raz to się przestraszyłam tych placków, były twarde, a po dodaniu kremu wszystko było super, !!!

oliwkaa

oliwkaa 2017-12-01

wyglada przesmacznie !

bewax

bewax 2017-12-01

Pięknie wygląda:) znam to cisato tylko o nazwie"ciasto królewskie" jest bardzo dobre :)

dodaj komentarz

kolejne >