podaję dwa przepisy dla mnie ten pierwszy jest zdecydowanie lepszy w smaku ...
(na dwie butelki po 350 ml.)
20 jajek
3/4 szklanki cukru
miąższ z jednej laski wanilii
530 ml. białego rumu lub wódki na pół ze spirytusem
3 łyżki mleka skondensowanego
5 dag gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
18 żółtek i 2 całe jaja,cukier,wydrążony miąższ z laski wanilii ubijać na parze ok. 12 minut po czym dalej ubijając wlewać po trochę rum lub wódkę na końcu wlać mleko skondensowane.Gotowy ajerkoniak podzielić na dwie części,jedną pozostawić jasną a do drugiej dodać czekoladę z kawą (czekoladę rozpuścić na parze i dodać do niej kawę rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody) wszystko dokładnie wymieszać,wstawić do garnka z zimną wodą i mieszać aż wystygnie (zapobiegnie to późniejszemu rozwarstwianiu) Gotowy ajerkoniak można pić od razu lub przechowywać do 8 tygodni.
lub prostszy sposób
800 ml. mleka skondensowanego niesłodzonego
4 szklanki cukru
4 op.cukru waniliowego
4 łyżki kakao
1 szklanka spirytusu
Cukier,kakao,cukier waniliowy rozpuścić w mleku i zagotować.Gotować 10 min.stale mieszając.Zdjąć z ognia,wystudzić i dodać spirytus i szklankę przegotowanej zimnej wody.
dodane na fotoforum: