Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać
Piec. ok. 30 min. w 180 °C
Biszkopt kakaowy:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao, lekko wymieszać
Piec. ok. 30 min. w 180 °C
krem czekoladowy ciemny:
3 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
12 dag margaryny
10 dag masła
10 dag czekolady gorzkiej (wedel)
kieliszek spirytusu
Czekoladę roztopić na parze.Całe jaja z cukrem utrzeć na parze do białości,ostudzić.Masło z margaryną utrzeć na puch i stopniowo dodawać masę jajeczną na końcu dodać płynną ale zimną czekoladę i spirytus.
krem czekoladowy jasny:
3 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
12 dag margaryny
10 dag masła
10 dag czekolady białej (wedel)
kieliszek spirytusu
Czekoladę roztopić na parze.Całe jaja z cukrem utrzeć na parze do białości,ostudzić.Masło z margaryną utrzeć na puch i stopniowo dodawać masę jajeczną na końcu dodać płynną ale zimną czekoladę i spirytus.
Kremami przełożyć blaty całość oblać polewą czekoladową dowolnie ozdobić
dodane na fotoforum:
calgary 2018-02-26
..pychotka.. :)