2,5 kg ogórków
1 papryka czerwona
3-4 cebule
2 małe op. przyprawy gyros
2 szklanki cukru
1 szklanka octu 10 %
2 łyżki soli
1/2 szklanki oleju
Ogórki obrać i pokroić na plastry.Zasypać solą i przyprawą gyros,wymieszać . Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki dodać do ogórków,cebulę oczyścić pokroić w piórka dodać do ogórków dodać pozostałe składniki wszystko razem wymieszać i odstawić na 1 godzinę.Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoiczków razem z zalewą i pasteryzować 8 minut.
dodane na fotoforum:
fiona08 2018-07-24
Ogórkowe szaleństwo trwa.
Bożenko, dobrze, że podałaś przepis - z gyrosem jeszcze nie robiłam, dzisiaj przyniosłam ogóreczki z działki ale już nie miałam nas nich pomysłu.
Pozdrawiam.