Bycza krew - nalewka z buraków

Bycza krew - nalewka z buraków

50 dag buraków ćwikłowych
1 i 1/2 szklanki cukru
1 l. wódki 45 %
sok z 1 cytryny

Surowe buraki ćwikłowe obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej i przełożyć do 3 litrowego słoja. W szklance gorącej przegotowanej wody rozpuścić cukier,ostudzić i wlać do słoja z burakami,zamieszać słojem i odstawić na 2 godziny.Po tym czasie do słoja wlać wódkę.Słój dokładnie zakręcić i odstawić do chłodu na 3 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować przez gęste płótno .Dodać sok z cytryny.Nalewkę rozlać do butelek zamknąć i ponownie odstawić na 3 miesiące.Co jakiś czas potrząsnąć butelkami by nie pojawił się osad,Z czasem nalewka nabierze ciemniejszy kolor a smak buraków będzie mniej intensywny.

dodane na fotoforum:

lanta21

lanta21 2018-07-23

super

jadpaw5

jadpaw5 2018-07-23

Takiej jeszcze nie robiłam ani nie piłam

jaworr

jaworr 2018-07-23

Bardzo ciekawa nalewka i pewnie pomaga w anemii....:))

dodaj komentarz

kolejne >