Grzebyki

Grzebyki

50 dag mąki
40 dag margaryny
3 jajka
9 dag śmietany(ok. 4 łyżki)
2 dag drożdży

twarda marmolada

Do mąki dodać margarynę,żółtka,śmietanę i pokruszone drożdże,wyrobić ciasto.Rozwałkować na grubość 5 mim.Przy brzegu wycisnąć pasek marmolady,założyć brzeg ciasta,odciąć rulonik i pociąć na 10 cm.kawałki.Sklejony brzeg ponacinać jak \\\"grzebień\\\".Wierzch posmarować białkiem i posypać grubym cukrem.Układając na blaszkę lekko wyginać w łuk.Piec na złoty kolor ok. 20-25 min w 200 °C.

dodane na fotoforum:

ijkk1

ijkk1 2018-09-09

mmmm prawie kawkę piję ,więc się częstuję (*,*)

dodaj komentarz

kolejne >