Paprykarz

Paprykarz

PAPRYKARZ DOMOWEJ ROBOTY

Paprykarz

1,5 kg filetów rybnych
mały seler
duża pietruszka
2 marchewki
cebula
por (tylko biała część)
2 szklanki ryżu
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól,pieprz,majeranek,słodka papryka,gałka muszkatołowa
olej

Rybę rozmrozić osuszyć.Posolić i popieprzyć do smaku obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na oleju.Po czym rozgnieść widelcem.Seler,pietruszkę i marchewkę zetrzeć na grubej tarce,pora drobno pokroić.Warzywa zalać wodą tak aby je tylko przykryła,dodać do smaku soli,pieprzu i majeranku,dusić do miękkości warzyw po czym odcedzić.Do wody z warzyw dolać 2 łyżki oleju wsypać ryż dolać wody i ugotować ,osączyć.Na szklance oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę dodać przecier po czym połączyć z rozgniecioną rybą,uduszonymi warzywami i ugotowanym ryżem.Doprawić do smaku solą pieprzem,papryką i gałką muszkatołową.

Podawać z pieczywem i kiszonym ogórkiem...

Paprykarzem można nadziać przekrojone i lekko wydrążone bułki.Posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku,podawać z keczupem.

Paprykarzem można też wypełnić połówki ugotowanych jajek,w miejsce żółtka nałożyć kopiato paprykarzu polać majonezem i posypać pokruszonymi żółtkami i posiekaną zieleniną.

dodane na fotoforum:

eleonor

eleonor 2018-09-18

Też robię, przeważnie zimą

jaworr

jaworr 2018-09-18

Apetyczne danie.....pozdrawiam...:)

ewci1

ewci1 2018-09-18

Taki wlasnej roboty ,jest najsmaczniejszy:)

jadtan

jadtan 2018-09-18

Nigdy nie robiłam ale mnie zaintetesowałaś :)

niusia1

niusia1 2018-09-18

to będzie pyszny,ale ja nigdy nie robiłam

astra40

astra40 2018-09-18

Pyszny! Też kiedyś robiłam:)

myszka2

myszka2 2018-09-20

Na pewno pyszny jeszcze takiego nie robiłam:)

baygel1

baygel1 2018-09-20

Do tego ogórek i nic więcej nie trzeba ! a może tak przepis ? :)

dodaj komentarz

kolejne >