Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty

3 duże główki czerwonej kapusty
20 dag cebuli
5 łyżek soli

Kapustę poszatkować,cebulę pokroić w plasterki,wszystko razem posypać solą,wymieszać i odstawić na 24 godziny.

2 l. wody
1,5 kg cukru
1,5 l. octu 10 %
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 listki laurowe

Składniki zalewy wymieszać i zagotować,przestudzić.
Kapustę odcisnąć z solanki , ułożyć w słoikach,zalać przestudzoną zalewą,zamknąć i pasteryzować 20-25 minut.

Z góry odpowiadam że tak idzie tyle cukru i octu (sama byłam tym faktem zdziwiona gdy dostałam przepis od siostry od razu zadzwoniłam i pytam czy się nie pomyliła....ale sałatka jest pyszna łagodna )

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2018-09-28

Smaczne i zdrowe...:)))

baygel1

baygel1 2018-09-28

No tak ! ten cukier i ten ocet ??? ale polegam na Twoim smaku :)

solo11

solo11 2018-09-28

CHYBA ZROBIĘ.....

laura5

laura5 2018-09-29

Zyczymy Wam udanych jesiennych spacerow:)Pozdrawiamy:)

dodaj komentarz

kolejne >