Ekstrakt grzybowy

Ekstrakt grzybowy

jest to wyśmienita grzybowa przyprawa,do zup i sosów...można ją robić na dwa sposoby ze świeżych i z suszonych grzybów(ja podaję z suszonych)...jest pracochłonna ale warto się o nią pokusić...jest cenną przyprawą dla osób które źle trawią potrawy z grzybów.

Suszone grzyby o ciemnej barwie
sól

Suszone grzyby (większa ilość) przepuścić przez maszynkę do mięsa (żeby wyszła taka kasza)zalać wodą tylko tyle by pokryła grzyby i odstawić na noc.Po czym całą rozmoczoną masę przełożyć do rondla,dodać czterokrotnie więcej wody niż do namaczania i gotować ok.2 godzin stale mieszając.Masę przecedzić z grzybów odcisnąć sok ,jeszcze raz przecedzić przez gazę .Sok gotować na wolnym ogniu w celu zagęszczenia,dość mocno osolić.Gorący płyn zlać do butelek zamknąć.

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2018-10-01

Ciekawy ten przepis, warto spróbować..:)

zuza99

zuza99 2018-10-01

DLA MNIE CIEKAWOSTKA ,SUPER......

ewaiza

ewaiza 2018-10-01

super

ola17

ola17 2018-10-02

Dla mnie przepis nowy.

myszka2

myszka2 2018-10-04

Ciekawy przepis:)

dodaj komentarz

kolejne >