jest to wyśmienita grzybowa przyprawa,do zup i sosów...można ją robić na dwa sposoby ze świeżych i z suszonych grzybów(ja podaję z suszonych)...jest pracochłonna ale warto się o nią pokusić...jest cenną przyprawą dla osób które źle trawią potrawy z grzybów.
Suszone grzyby o ciemnej barwie
sól
Suszone grzyby (większa ilość) przepuścić przez maszynkę do mięsa (żeby wyszła taka kasza)zalać wodą tylko tyle by pokryła grzyby i odstawić na noc.Po czym całą rozmoczoną masę przełożyć do rondla,dodać czterokrotnie więcej wody niż do namaczania i gotować ok.2 godzin stale mieszając.Masę przecedzić z grzybów odcisnąć sok ,jeszcze raz przecedzić przez gazę .Sok gotować na wolnym ogniu w celu zagęszczenia,dość mocno osolić.Gorący płyn zlać do butelek zamknąć.
dodane na fotoforum: