Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao,delikatnie ale dokładnie wymieszać,przelać do formy i piec ok.30 min. w 170-180 °C
Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
krem:
15 dag wiórek kokosowych
3 szklanki mleka
25 dag margaryny lub masła
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
Szklankę mleka zagotować i zalać nim wiórka kokosowe,odstawić do wystudzenia.Na pozostałym mleku ugotować budyń z 3 łyżkami cukru,wystudzić.Margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń i wiórka kokosowe.
dodatkowo:
duże opakowanie herbatników szkolnych (220g)
puszka masy krówkowej
cukier puder do ozdoby lub polewa
Na spód ciasta rozsmarować połowę kremu.Przykryć warstwą herbatników i rozsmarować masę krówkową.Ponownie ułożyć warstwę herbatników.Posmarować resztą kremu i przykryć blatem biszkopta.Wierzch ozdobić dowolnie....
dodane na fotoforum:
niusia1 2019-01-11
re; ale nam tyle wystarczy choc obawiam się,że i do nas śnieżyce przyjdą; przecież do końca zimy jeszcze daleko a u nas śniegu jeszcze nie było