Ja mam taki uniwersalny przepis...można go stosować do różnych wypieków drożdżowych...
Bułeczki drożdżowe z budyniem
50 dag mąki
5 dag świeżych drożdży
4 jajka
szklanka cukru
10 dag masła lub margaryny
szklanka mleka lub wody
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z taką ilością mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,lekko przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę,wyrabiać,aż pokażą się pęcherzyki powietrza.Tłuszcz dodawać stopniowo do ciasta,wyrabiając.Odstawić do wyrośnięcia,następnie lekko zagnieść ponownie.Z ciasta formować chałki-warkocze-plecionki-bułeczki z nadzieniem-rogaliki-można włożyć do formy i upiec placek drożdżowy z kruszonką.Ciasto można wykorzystać na strucle z makiem,kakao itp..itd...
dodane na fotoforum:
adam24l 2019-03-22
Smacznego.
Miłego weekendu. Zapraszam do głosowania na top10 i Propozycje. Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.