Szarlotka

Szarlotka

według przepisu córki

Składniki:
1,5 kg jabłek - około 6 sztuk np. antonówka
2 szklanki mąki pszennej - 320 g
kostka masła - 200 g
1 średnie jajko
1/4 szklanki cukru - 80 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cynamon dla smaku do jabłek. Cukier puder do dekoracji.

Wszystkie składniki mieszamy. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń je w folię i umieść w lodówce na całą godzinę . W tym czasie obieramy jabłka i trzemy na tarce na grubych oczkach, odstawiamy na sitku żeby jabłko puściło sok. Po godzinie wyciągamy ciasto. Połowę ciasta wkładamy do zamrażarki żeby można było łatwiej zetrzeć na tarce. Druga część ciasta wykładamy na formę do pieczenia. Na spód wyłóż starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce, wyłóż po wierzchu szarlotki.
Piecz 180° góra dół ok 40 min.

dodane na fotoforum:

lazur

lazur 2020-12-20

Bardzo ladnie podane - milej niedzieli.

keisidz

keisidz 2020-12-20

Kruche najlepsze

asia70

asia70 2020-12-20

Ładna zastawa kawowa.

baygel1

baygel1 2020-12-20

I to jest najlepsze ciasto świata !!! :)

prince8

prince8 2020-12-20

Witam ,,, radości i zdrowia na ten czas wspaniały ...miłegooo

andrej5

andrej5 2020-12-20

piekny zestaw kawowy

alola11

alola11 2020-12-21

rarytasy...

dodaj komentarz

kolejne >