NA DRUGIE ŚNIADANIE LEDWO CO WYSTYGŁE DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z MARMOLADĄ
CIASTO DROŻDŻOWE
50 dag mąki
5 dag świeżych drożdży
4 jajka
szklanka cukru
10 dag masła lub margaryny
szklanka mleka lub wody
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z taką ilością mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,lekko przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę,wyrabiać,aż pokażą się pęcherzyki powietrza.Tłuszcz dodawać stopniowo do ciasta,wyrabiając.Odstawić do wyrośnięcia,następnie lekko zagnieść ponownie.Z ciasta formować chałki-warkocze-plecionki-bułeczki z nadzieniem-rogaliki-można włożyć do formy i upiec placek drożdżowy z kruszonką.Ciasto można wykorzystać na strucle z makiem,kakao itp..itd...
Piec zależnie od wielkości od 30-50 min.w 170-200°C
dodane na fotoforum:
jania81 2010-02-05
z marmolada:)) tez właśnie myślałam żeby je dzisiaj upiec bo cos by się słodkiego do kawy przydali:)) pozdrawiam cieplutko i słonecznego dnia życzę:))
violinka 2010-02-05
Superrrrrrrrrrrr ależ Ty Bozenko jesteś pracowita pozdrawiam serdecznie
jaworr 2010-02-05
Witam Cię Bożenko, ja się spóżniłam i już pewnie nic nie zostało, a tak pięknie wyglądają .....:))
magdabo 2010-02-05
A co tam kalorie ... ja się częstuję ...
lunio 2010-02-05
ale pychotki!!!