Składniki:
- 5-6 filetów śledziowych
- 2 cebule
- 8 łyżek oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu winnego (ja dałam troszkę więcej)
- 2-3 łyżki rodzynek
- liść laurowy
- sól, pieprz, cukier
Dodatkowo: mleko, do namoczenia śledzi
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Cebule pokroić w półplasterki. Koncentrat wymieszać z octem i rozprowadzić wodą (pół szklanki). W rondelku podgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać koncentrat z octem i wodą, rodzynki oraz liść laurowy. Wymieszać i chwilę razem pogotować. Przyprawić do smaku. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w misce i zalać je zalewą. Zostawić do ostudzenia. Można też przygotować je wcześniej w słoiku i przechowywać w lodówce. Smacznego :)
dodane na fotoforum: