Mój dzisiejszy urobek

Mój dzisiejszy urobek

Syrop z melisy.
Przepis jest prosty, ale pobawić się trochę trzeba: 3 l wody, 3 kg cukru i 3 kwaski cytrynowe (!). Zagotować, do gorącego włożyć wiąchę melisy lub mięty, postawić w chłodnym miejscu i zapomnieć na co najmniej 16 godz. A potem przelać do słoiczków i pasteryzować. Albo zrobić tak jak ja: doprowadzić prawie do wrzenia, nalewać do słoików i stawiać na zakrętce. Tak robimy z sokami i nigdy nas żadna przykra niespodzianka nie spotkała.

I jeszcze jedna uwaga: następnym razem zrobię syrop z sokiem z cytryny, z mieszanych ziół i z połowy porcji

dodane na fotoforum:

lila08

lila08 2014-05-15

z czego ten syropek ?

xenon

xenon 2014-05-15

Godne naśladowania , też pójdę w Twoje ślady....

annorl1

annorl1 2014-05-17

super :) z mięty to może się pokuszę bo jej pod dostatkiem u mnie :)

dodaj komentarz

kolejne >