Tym razem miętowy i z lekko zmodyfikowanym przepisem - mniej wody, zdecydowanie mniej cukru i zamiast kwasku, sok z \\\"żywych\\\" cytryn. Dla mnie zdecydowanie smaczniejszy, a aromat niesamowity. Zwykła mineralka i odrobina tego syropu tworzą świetny napój na upały
Przepis:
W oryginale: 3-3-3, czyli 3 l wody 3 kg cukru i 3 kwaski cytrynowe. Zagotować, wrzucić porządną wiązkę mięty i odstawić na 16 godz., a jeszcze lepiej na 24. Potem odcedzić, nalewać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować ok. 15 min.
Ja robiłam z 2 l wody, trochę ponad kg cukru i soku z prawie kg cytryn. Potem podgrzałam syrop prawie do wrzenia, nalewałam do słoików i stawiałem na nakrętce. Ten sposób sprawdza się przy wszystkich sokach.
Smacznego!
razdwa3 2014-06-12
Mięta na upały jest idealna, a do tego cytryna... Fajny pomysł. :)
annorl1 2014-06-12
mięty pod dostatkiem, cukier jest, cytryna też, więc też prosze pięknie o przepisik zmodyfikowany :)
atrami 2014-06-12
słyszałam o tym syropie, ale nigdy jeszcze nie robiłam...
Ja lubię wodę z miętą i cytryną :)
yanisia 2014-06-13
Witam serdecznie:) Mam pytanie,czy gdy wrzucę miętę do tego syropu to zagotować to jeszcze i odstawić na ileś godzin,czy tylko wrzucić i odstawić.Miłego dnia,super sprawa taki syropek:)
emilk21 2014-06-13
Witam w wietrzy piątek.
Życzę miłego dnia i dużo radości
Niech ta13 nie przynosi pecha.