250 g masła
80 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g mąki pszennej
2 łyżki drobno otartej skórki z mandarynki
60 ml soku z mandarynki
60 - 100 g gorzkiej czekolady
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Ciasto warto schłodzić przez pół godziny w lodówce - łatwiej będzie się formowało.
Delikatnie podsypując mąką rolować wałeczek o długości około 15 cm, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odległości między ciastkami .
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 13 minut, aż brzegi się zezłocą. Wystudzić na kratce.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ozdobić paluszki.
dodane na fotoforum:
lila08 2010-12-16
dzięki...biorę dwa i zmykam do kuchni...bo mnie święta zastaną przy kompie :)))
cieplutko pozdrawiam,u nas rano było -25 brrr :)
babka50 2010-12-16
Pysznie wygladaja .... pozdrawiam :)))
marata 2010-12-16
Smacznego :)
iwonta 2010-12-16
no teraz to pewna satysfakcja ,kawa i paluszki i mozna troche poplotkowac o przepisach:)
jaworr 2010-12-16
.....apetyczne zdjęcie....herbatkę bym miała, ale paluszki jedynie swoje....:))))
pozdrawiam cieplutko....
laura06 2010-12-16
NIECH BIAŁE PŁATKI ŚNIEGU WYCZARUJĄ
TOBIE PIĘKNY WIECZÓR I CUDOWNĄ NOC!!!