Babeczki czekoladowo - wiśniowe
Składniki na 12 szt
na babeczki:
- 125g miękkiego masła
- 100g ciemnej czekolady, pokruszonej na kawałki
- 300g konfitur wiśniowych (jak najmniej cukru)
- 150g cukru
- szczypta soli
- 2 duże jajka, dobrze ubite
- 150g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na polewę:
- 100g ciemnej czekolady
- 100ml słodkiej śmietanki 30%
- 12 kandyzowanych wiśni
Rozpuścić masło, dodać czekoladę, jak zacznie mięknąć, zdjąć z ognia i mieszać drewnianą łyżką, aż oba składniki dobrze się połączą i rozpuszczą. Dodać konfiturę, cukier, sól i ubite jajka. Wymieszać na jednolitą masę, a na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Napełnić foremki do mufinek i piec 25 min w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180st.
Po wyjęciu z piekarnika studzić babeczki przez 10min przed wyjęciem z blaszki.
Kiedy babeczki całkiem ostygną podgrzać w garnuszku śmietankę z połamaną na kawałki czekoladą. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i ubijać aż masa zgęstnieje i będzie całkiem gładka. Posmarować wierzch babeczek, na środku każdej umieścić wisienkę.
Przepis Nigelli Lawson (www.nigella.com)