Pleśniak z rabarbarem
• 3 szklanki mąki pszennej
• 4 jajka
• 200 g cukru
• 300 g margaryny
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 kg rabarbaru
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, margarynę i 6 łyżek cukru. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy w plasterki. Zasypujemy 8 łyżkami cukru. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier (ok. ¾ szklanki) i ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dużą prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 porcje. Dwie wykorzystujemy do wyłożenia dna i boków (do połowy wysokości) formy. Na ciasto wykładamy rabarbar, wierzch smarujemy pianą z białek. Na wierzch delikatnie ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180º C piekarnika i pieczemy około godziny.