Wkrótce z tych białych kwiatów zrobią się czarne kuleczki

Wkrótce z tych białych kwiatów zrobią się czarne kuleczki

Lecznicze właściwości czarnego bzu znane są od dawna. To pospolita roślina, znajdująca swoje zastosowanie także w kuchni.

Czarny bez to krzew z rodziny bzowatych. Rośnie praktycznie wszędzie: w lasach i na ich obrzeżach, w parkach, na nieużytkach i w miejscach ruderalnych. Bardzo łatwo i szybko się rozprzestrzenia. Jest rośliną bardzo pospolitą w Polsce. Znany był już w epoce neolitu i brązu na co wskazują dzisiejsze wykopaliska. Jego właściwości lecznicze też są znane od dawna, w medycynie nie tylko ludowej, i bardzo cenione. Surowca do produkcji leków dostarczają białe, zebrane w baldachy, kwiaty i dojrzałe, czarne, jagodowe owoce. Cała roślina zawiera trującą substancję - sambunigrynę - jednak podczas suszenia albo obróbki cieplnej ulega ona rozkładowi co pozwala na używanie. Kwiaty działają moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo, wzmacniająco na naczynia krwionośne (zmniejszają kruchość naczyń włosowatych). Zewnętrznie wywar z nich ma zastosowanie do przemywań w stanach zapalnych oczu i gardła. Owoce działają łagodnie przeczyszczająco, moczopędnie, napotnie, przeciwbólowo, odtruwająco. W medycynie ludowej stosuje się nalewkę i syrop z owoców jako środek przeciw przeziębieniom. W kosmetyce woda z kwiatu bzu służy do wybielania i wygładzania skóry, szczególnie starzejącej się i ziemistej. Ma działanie zmiękczające skórę, wygładzające zmarszczki, wybielające piegi, łagodzące oparzenia słoneczne. Kwiaty zbiera się gdy są zupełnie rozkwitnięte i suszy w przewiewnym miejscu, luźno rozłożone. Zrywa się całe baldachy i w domu obskubuje poszczególe kwiatki. Owoce do zbioru muszą być całkiem dojrzałe, czarne. Czarny bez ma też swoje miejsce w kuchni. Kwiatowe baldachy możemy smażyć, obtoczone w cieście naleśnikowym, w głębokim tłuszczu. Z owoców natomiast możemy przygotować sok albo nalewkę. Jak usmażyć pyszne racuchy z kwiatów czarnego bzu możecie przeczytać tutaj: https://www.gotujmy.pl/kwiaty-robini-i-bzu-czarnego-w-ciescie-,przepisy,43225.html

stif56

stif56 2011-06-02

Bardzo lubię czarny bez ...............pozdrawiam serdecznie

cru73

cru73 2011-06-02

Aha, teraz są białe, bo są jeszcze zielone???

grajka

grajka 2011-06-02

Jeśli masz wspaniałych przyjaciół poświęć czas żeby wiedzieli jacy są wspaniali.

Cudownego popołudnia !!! Niestety to są cytaty lub fragmenty innych autorów.Ja zbieram czarny bez na zimę i różne inne zioła i kwiaty - pozdrawiam Wiktorio gorąco.....

delfi

delfi 2011-06-02

a to ciekawostki! muszę wypróbować :))))
pozdrawiam życząc fajnego popołudnia:)))
jasne,że zrobię fotki :)))
a żabę przystrajają dopiero :)))

jaworr

jaworr 2011-06-02

Wisiu, jeszcze dodam Ci ciekawostkę- historię o tych naleśnikach.....
http://forum.gazeta.pl/forum/w,36341,42466725,0,Nalesniki_z_kwiatami_czarnego_bzu.html

już sama też robiłam, ale jako deser....:))
pozdrawiam...:)

wiska

wiska 2011-06-02

Dzięki Elu, poczytam jutro, bo dziś już nie zdążę, sprzątałam w piwnicy, muszę teraz do wanny:) dobrej nocki życzę :)

anita591

anita591 2011-06-02

POZDRAWIAM CIEPLUTKO »(`❤´)»»»»»»BUZIACZKI»»»»» (♥)ZOSTAWIAM¤ª“˜¨¨¨¨˜“ª¤ (♥)¤ª“˜¨¨¨¨˜“ª¤(♥)DOBRANOC(♥)¤ª“˜¨¨¨¨˜“ª¤(♥)

tenia66

tenia66 2011-06-02

spora dawka wiedzy. dziękuję:)

kubryg

kubryg 2011-06-03

ciekawy opis, dobry też jest sok z owoców, pozdrawiam prawie weekendowo :)

wiska

wiska 2011-06-03

tenia66 - wiedza wzięta z GOOGLE :)

wiska

wiska 2011-06-03

kubryg - sok robiłam w zeszłym roku ...

(komentarze wyłączone)