babka z jajek :)
formę w kształcie wieńca posmaruj tłuszczem
wbij do niej jajka ok 15 szt (ale wszystko zależy od wielkości foremki)
do środka można dodać szczyptę soli i pieprzu
formę przykryj folią aluminiową
umieść w większym naczyniu z wodę (ja wstawiłam do naczynia żaroodpornego)
i wstaw do piekarnika nagrzanego do tem 200st.
piecz ok 40 minut
przestudź i wybij z formy.
oto cała filozofia babki z jajek :))
podawać z sosami na zimno, ja zrobiłam musztardowo-chrzanowo-majonezowy :)
ok 3-4 łyżki majonezu
1 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
sok z cytryny
sól, pieprz do smaku
Majonez, musztardę i chrzan wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Dodać kilka kropel soku z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem.
jeśli chcemy mieć rzadszą konsystencję sosu to dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego.
dodane na fotoforum:
jania81 2011-04-24
Na skaczącym zajączku
kurka jajko zniosła
oznajmiając wszystkim
że nadeszła wiosna.
W oprawie rzeżuszki i pięknych pisanek
nadszedł nareszcie świąteczny poranek
Te święta zrobiły nam jednak psikusa
będziemy mieli
śnieżnego dyngusa… życzy Ania:))