z truskawkami, morelami i kruszonką :)
leciutko posypane cukrem pudrem....mniam... :)
gdzieś, kiedyś znalazłam taki przepis
dzisiaj dopiero postanowiłam wypróbować i upiec
ktoś napisał, że drożdżowe to najłatwiejsze ciasto !!!
napiszę tak "mniej więcej" jak robię.
Piszę mniej więcej - bo nie mam "stałego" przepisu.
A więc:
3/4 szklanki ciepłego mleka
tyle samo cukru lub więcej lub mniej (jak się lubi)
pół kilo mąki
3/4 kostki masła (też można 1/2)
drożdże - od 40 do 60 g
jajka od 3 do 5
Ciepłym mlekiem zalewam drożdże, dodaję do tego łyżkę cukru i jakieś pół szklanki mąki. mieszam - przykrywam - rośnie sobie.
W tym czasie z 2 lub 3 żółtek i reszty cukru robię kogel mogel - tzn, ucieram do białości (oczywiście mikserem, bo inaczej mi się nie chce).
Masło rozpuszczam (jak jest miękkie to niekoniecznie).
Gdy drożdże urosną dodaję do tej samej miski: mąkę, utarte z cukrem żółtka, stopione masło (nie gorące), i jedno lub dwa całe jajka (w zależności, czy robię z 3, 4 czy 5). Mieszam - najpierw łyżką, bo strasznie nie lubię dotykać takich papek No a potem już ręką wyrabiam - tak długo, aż zacznie "mówić": puff, puff...... Wiadomo - chodzi o to, żeby się mocno napowietrzyło. Jak już uznam, że dość i samo odchodzi od ręki (można teraz dodać rodzynki) - to do miski, przykrywam - nawet kocem - i dalej rośnie - tym razem dość długo. Potem, jeśli mi się chce - to wyrabiam ręcznie po raz drugi - wtedy jest lepsze i bardziej puszyste (potem znów zostawić do rośnięcia), ale przeważnie mi się nie chce, więc wkładam do wysmarowanej tłuszczem formy i piekę jakieś 40 min. w temp. 200 stopni. I jeśli wyrabiam 2 razy - to rodzynki wrzucam za drugim razem. No i tyle.
kruszonka z przepisu :
https://bogracz.blogspot.com/2009/02/ciasto-drozdzowe-najatwiejsze.html
Składniki na kruszonkę:
1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy, 1 pełna szklanka mąki. Składniki połączyć ze sobą, kruszonka musi być sypka, jeśli jest zbyt wilgotna dodać mąki i cukru, jeśli zbyt sucha, dodać masła.
ja ciasto wyrabiałam dwukrotnie
na wierzch dałam truskawki, miałam mało więc dodałam morele suszone, uprzednio namoczone i pokrojone na mniejsze kawałki
całość posypałam kruszonką
aha...ciasta nie przykrywałam kocem tylko ściereczką, no i nie chciało do mnie mówić : "puff...puff..."
hm...nie wiem dlaczego... ;)
a może mówiło, tylko ja nie słyszałam....ha, ha, ha...
nieważne, najważniejsze, że wyszło naprawdę super !!!
przepis godny polecenia :)
SMACZNEGO !!!
dodane na fotoforum:
iwanka1 2012-06-02
Ja ostatnio upiekłam drożdżówkę wg. przepisu Ewy Wachowicz taką sypaną bez wyrabianie też polecam. Leciutka i długo zachowuje świeżość.
toniek 2012-06-02
nie rozumiem -co znaczy w tym ciesicie na zimno ( odmierzamy 200 ml i loczymy wszystkie skladniki ---ale czego ma bym 200ml???????????????????
babcia1 2012-08-08
no Kochana ja chcę spróbować to ciasto we czwartek zobaczę czy mnie się uda bo do tej pory piekłam tylko to co wstawia się na noc do lodówki i rano tylko się miesza ..też jest super ale tamto jest z oliwą zobaczę teraz Twój przepis..
babcia1 2012-08-08
o właśnie to ciasto robiłam z tego przepisu który Ty podałaś z linkiem..