ORZECHOWO-KAWOWE

ORZECHOWO-KAWOWE

PRZEPIS NA BISZKOPT ORZECHOWY:

Idealny biszkopt do ciast orzechowych, kajmakowych, bakaliowych :)

Składniki:

6 jaj (8)
6 łyżki cukru (8)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (1,5)
1,5 łyżki mąki pszennej (2,5)
6 łyżek zmielonych orzechów (8)
5 łyżek bułki tartej (ok 5,5)

żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy kolejno: mąkę, orzechy i bułkę tartą. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczamy masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.

https://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-orzechowy/

ciasto piekłam w dużej blaszce więc zwiększyłam proporcje, zapisane są w nawiasach



Przepis na masa śmietanowo-serowo-krówkowo (kawową) :


1 duża kremówka 500g
500 dag sera drobno mielonego jak na serniki
1 mała puszki krówki o smaku kawowym (400g)
2 łyżki cukru pudru (niekoniecznie)
3 łyżki żelatyny
2 łyżki kawy rozpuszczalnej


Ser zmiksować z cukrem, dodać krówkę, wymieszać i wcześniej ubitą kremówkę. Żelatynę i kawę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody i lekko ciepłą wlać do masy. Wymieszać mikserem.


ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć masą, wierzch ciasta również posmarować masą (ja do masy dodałam drobno pokrojone orzechy)

schłodzić w lodówce

dowolnie udekorować, ja zrobiłam polewę i posypałam orzechami


przepis na polewę :

https://www.zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/polewa-czekoladowa-wg-ewy.html


do polewy dodałam 2 łyżeczki żelatyny jak polecają w komentarzach

dodane na fotoforum:

alka10

alka10 2014-11-27

wygląda wspaniale-pozdrawiam :))

niusia1

niusia1 2014-11-27

wspaniałe ciacho!

lanta21

lanta21 2015-07-23

wspaniale

dodaj komentarz

kolejne >