SER NORWESKI BRUNOST

SER NORWESKI BRUNOST

LEGENDARNY PRODUKT DOSTEPNY TYLKO NA RYNKU NORWESKIM

NIE OSIĄGALNY W POLSKIEJ DYSTRYBUCJI HANDLOWEJ

BRUNOST, inaczej brązowy ser – najbardziej norweski z norweskich serów.

Brunost (z norw. brązowy ser) jest wyrobem typowo norweskim, choć według Store Norske Leksikon , niektóre jego odmiany można znaleźć w różnych zakątkach świata.

Od żółtego sera, do którego Polacy są przyzwyczajeni, Brunost różni się przede wszystkim barwą (od miodowej do intensywnie brązowej), ale też smakiem (raczej słodki) i procesem wytwarzania. Otóż norweski brązowy ser robi się z serwatki, czyli de facto produktu ubocznego wytwarzanego przy produkcji tradycyjnego sera żółtego.

Najpopularniejszym jest Gudbrandsdalost, do którego produkcji używa się serwatki i mleka pochodzenia krowiego, ale dodaje się także mleko kozie.

Produkt jest nieosiągalny w polskich sklepach. Idealny do kanapek wraz z pełnoziarnistym chlebem, masłem oraz dodatkiem dżemu borówkowego. Wyśmienicie smakuje w każdej formie - istnieją nawet przepisy kulinarne na ciasta i inne pyszności z dodatkiem sera norweskiego, Brunost.

dodane na fotoforum:

astra40

astra40 2021-05-22

Smakowitości!

frykasy

frykasy 2021-05-25

Nie jadłam, ale z pewnością smakowałby mi bardzo, ponieważ uwielbiam sery o słodkawym posmaku :-))

dodaj komentarz

kolejne >