Przepis:
Ciasto 4 jaja,3/4 szkl. cukru,1 i 1/2 szkl. mąki,1/4szkl.oleju,1/2 szkl wody,1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy.
Wszystko robimy mikserem:oddzielić białka od żółtek,ubić białka na sztywną pianę,dodać partiami cukier i cukier waniliowy ciągle miksując, następnie dodać żółtka.Do masy jajecznej wsypać partiami mąkę na przemian z wodą i olejem i miksować na najmniejszych obrotach.Gotowe ciasto wylać do prostokątnej formy i upiec.
1,30 kg jabłek gruszkówek pokroić w drobną kostkę.3/4 szklanki cukru i 1/2 szklanki wody zagotować.Na gotujący syrop wrzucić jabłka i gotować przez 5 minut./jabłka nie mogą się rozgotować/-wystudzić.Do zimnych jabłek można dodać puszkę pokrojonych w kostkę brzoskwiń.Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 1/2 L wody.Wystudzoną galaretkę wlać do jabłek i brzoskwiń,wstawić do lodówki i jak zacznie krzepnąć wyłożyć na biszkopt.
Ubić 1/2 L śmietany 30% łaciata dodać cukier waniliowy i 2 Śmietan Fix.Wyłożyć śmietanę na zastygniętą galaretę i posypać startą czekoladą lub inną posypką.Wstawić do lodówki.Życzę smacznego!!!
dodane na fotoforum:
lunia14 2011-11-20
Same dobre rzeczy, napewno pyszne**Dziękuję, pozdrawiam bardzo gorąco, miłej niedzieli**
gina32 2011-11-21
Pozdrawiam serdecznie w poniedzialkowy ranek:)
Ale smakołyki tu serwujesz powinnas otworzyć własną cukiernie Zosiu.
Ślinka mi leci juz uciekam z tąd bo oszaleję <mniam><mniam>
halin55 2011-11-21
czy te różyczki to też robota własna -gratuluje:):)