Stefanek

Stefanek

Składniki:
120 szt herbatników Petitki
½ l mleka
2 kostki masła
3 żółtka
1 całe jajo
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka z 1 cytryny

Na posypkę:
15 dkg wiórek kokosowych
10 dkg masła
3 łyżki cukru


Żółtka i całe jajo zmiksować z cukrem, dodać obie mąki zmiksować. Zagotować mleko z cukrem waniliowym, połączyć z masą jajeczną i ugotować budyń, ostudzić.
Zmiksować masło, dodawać po 1 łyżce budyniu ciągle miksując, a następnie dodać startą skórkę z cytryny .Ułożyć w blaszce herbatniki posmarować cienko masą, następnie ponownie herbatniki i tak do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnia warstwa to masa.
Wierzch posypać posypką z kokosu. Odstawić na całą noc do lodówki aby stężał, a herbatniki zmiękły.

Posypka: Masło roztopić na patelni,wsypać wiórka i cukier i uprażyć na złoty kolor.

znajoma

znajoma 2020-10-28

Witam porannym dzień dobry...
miłego dnia... :)))

dodaj komentarz

kolejne >