Pierożki z jabłkiem.
1 kostka margaryny (ja używam Kasi)
+ - 0,5kg mąki
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
szkl. kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
szczypta soli
jabłka pokrojone w ósemki i lukier
Mąkę przesiać do miski + kasia + sól + śmietana + jajko+ drożdże wcześniej rozpuszczone z cukrem. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i żeby nie kleiło się do rąk i stolnicy. W razie potrzeby podsypać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 3 - 4 mm, wyciąć szklanką kółka, położyć kawałek jabłka i przykryć drugą częścią ciasta i koniecznie docisnąć żeby w trakcie pieczenia się nie otwierały :)
Piec ok 1/2 godz. w temp. 180*C Jeszcze ciepłe polukrować.
beamm 2010-02-13
jakie fajne te ciasteczka
vesper5 2010-02-13
...ja porywam co najmniej kilka...:)))...dobrej nocy...:)))
wesolla 2010-02-13
Napewno je zrobię pysznie wyglądają..
gajowa 2010-02-14
Walentynki na słodko ;-)
wgr51 2010-03-04
swietnie wygladaja...musza byc pyszne....kradne przepisik i uciekam,paaaa