CHLEB Z MARCHWIA w przekroju

CHLEB Z MARCHWIA w przekroju

CHLEB Z MARCHWIA

Skladniki na 2 bochenki
25g swiezych drozdzy
500 ml cieplej wody
1 kg bialej maki chlebowej
lyzka soli
200g marchwi
2 lyzki oliwy z oliwek
1-2 lyzeczki kurkumy
Pozadto
zoltko
1-2 lyzki wody
sol ziolowa

Drozdze wkruszyc do cieplej wody.Wymieszac make z sola.Marchewke zetrzec na tarce o duzych oczkach,nastepnie dodac do niej oliwe,kurkume i rozpuszczone drozdze.Wsypac maka i wyrobic ciasto,a potem odstawic na 40 min.-powinno podwoic swoja objetosc.Ponownie wyrobic ciasto, podzielicna dwie czesci i pozostawic do wyrosniecia na kolejne 40 min.Rozmieszac zoltko z woda i posmarowac bochenki, posypac je sola ziolowa i piec przez 40 do 50 min. w temp.200

dodane na fotoforum:

spa00

spa00 2010-04-28

Nawet niezły.

dodaj komentarz

kolejne >