[32433757]
hal50

hal50 2016-12-12

pieknie

abi11

abi11 2016-12-13

pozdrawiam Halinko :)

abi11

abi11 2016-12-13

kiełbaska w słoikach;

2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka , szynka surowa )
Fot. Kszysztof Jaracz
80 dkg świeżej słoniny
3 dkg soli peklowej
5 dkg cukru
5-6 ząbków czosnku
1/2 łyżki suszonego majeranku
pieprz mielony
sól
Sposób wykonania :
Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno posiekać. Zmielone mięso, słoninę , pokrojony czosnek, cukier oraz sól peklową wsyp do większego garnka. Dopraw do smaku pieprzem, majerankiem i solą , dokładnie wszystko razem wymieszaj. Odstaw na co najmniej na 12 godzin do lodówki ( 2-6 C ). Po tym czasie, wymieszaj jeszcze raz masę kiełbasianą i napełnij nią wyparzone słoiki ( 0,5 L ) dość mocno ubijając ją łyżką. Szczelnie zamknij nowymi, wyparzonymi wieczkami. Na dnie szerokiego garnka ułóż ścierkę, na niej poustawiaj słoiki i zalej wodą do 3/4 wysokości. Przykryj garnek pokrywką i wstaw na gaz. Od chwili, gdy woda zawrze, przykręć nieco płomień i pasteryzuj odpowiednio długo ( 60 minut ). Następnie pozostaw sło...

abi11

abi11 2016-12-13

Następnie pozostaw słoiki do wystudzenia w garnku, zimne ponownie pasteryzuj po 24h ( 40 minut ). Tak zakonserwowane mięso możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.
Po otwarciu słoika pięknie pachnie i wybornie smakuje ! Lepiej niż tradycyjna kiełbasa w jelicie.

Rada : Po kolejnych 24 godzinach można pasteryzować jeszcze raz przez 30 minut.
Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi aż 6 miesięcy i można go przechowywać bez lodówki. Pasteryzacja taka nazywa się Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana.

Doskonale nadaje się na wycieczkę lub podróż zamiast konserw !

hal50

hal50 2016-12-13

fajnie jak sie ma duza rodzine ale dla jednej osoby nie oplaca sie tego robic

dodaj komentarz

kolejne >