abi11 2009-09-16
Krokiety ziemniaczano-tuńczykowe :
Z kuchni angielskiej ( własna interpretacja Potato and tuna )
2 szklanki puree ziemniaczanego
1 puszka tuńczyka w oleju ( rozdrobniony )
4 łyżki bardzo drobno pokrojonej cebuli
2 łyżki pokrojonego koperku
1 jajko
sól
pieprz mielony
bułka tarta
olej do smażenia
Odcedzić dokładnie tuńczyka . Wymieszać z ziemniakami, cebulą , koperkiem i jajkiem . Doprawić solą i pieprzem . Formować krokiety i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto .
Uwaga – trzeba bardzo ostrożnie przewracać bo mają tendencję do rozpadania .Trzeba obsmażyć wszystkie boki krokieta .Robiłam pierwszy raz – muszę sprawdzić czy nie wystarczy dać ½ jajka , lub nie dawać jajka wcale .Albo może zamiast robić krokiety to formować małe kotleciki i tak smażyć . W każdym razem są pyszne .