podlasie

podlasie

Tykocin

dodane na fotoforum:

abi11

abi11 2009-09-16

Krokiety ziemniaczano-tuńczykowe :

Z kuchni angielskiej ( własna interpretacja Potato and tuna )



2 szklanki puree ziemniaczanego
1 puszka tuńczyka w oleju ( rozdrobniony )
4 łyżki bardzo drobno pokrojonej cebuli
2 łyżki pokrojonego koperku
1 jajko
sól
pieprz mielony
bułka tarta
olej do smażenia


Odcedzić dokładnie tuńczyka . Wymieszać z ziemniakami, cebulą , koperkiem i jajkiem . Doprawić solą i pieprzem . Formować krokiety i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto .

Uwaga – trzeba bardzo ostrożnie przewracać bo mają tendencję do rozpadania .Trzeba obsmażyć wszystkie boki krokieta .Robiłam pierwszy raz – muszę sprawdzić czy nie wystarczy dać ½ jajka , lub nie dawać jajka wcale .Albo może zamiast robić krokiety to formować małe kotleciki i tak smażyć . W każdym razem są pyszne .

dodaj komentarz

kolejne >