[17724312]

Ciasto pokusa . Pyszne , orzeżwiające ciacho z kokosową polewą.

Ciasto:

4 jaja
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jaja ubić z cukrem na puchną masę. Dodać mąkę, proszek i wymieszać. Otrzymaną masę wylać na blachę (38x22cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku (170-180 stopni) ok. 30 min

Nadzienie:

1 puszka brzoskwiń
6 owoców kiwi
2 budynie śmietankowe
6 dużych jabłek
5 łyżek cukru
4 szklanki wody
Obrane jabłka pokroić na grube plastry, blanszować w 4 szklankach wrzącej wody z cukrem, następnie wyłożyć na upieczone ciasto (może być jeszcze gorące). Na jabłkach poukładać brzoskwinie i kiwi pokrojone w plasterki. Na kompocie z blanszowania jabłek ugotować budynie, po czym gorącym budyniem zalać owoce.


Krokant kokosowy:

1 margaryna 250 g
1 szklanka cukru
200 g wiórek kokosowych
2 duże jaja
W rondlu roztopić margarynę ze szklanką cukru. Dodać wiórki kokosowe i mieszać na małym ogniu. Po ostudzeniu dodać 2 całe jaja i zmiksować. Otrzymany krokant wylać na budyń z owocami. Piec dodatkowo całość 30-40 min. Wystudzone ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aby zastygło.

wiga50

wiga50 2012-02-05

Zrobiłam....pyszne....dzięki za przepis :))
Pozdrawiam:)

dodaj komentarz

kolejne >