Piernik staropolski przełożony powidłami śliwkowymi i masą grysikową. Niebo w gębie :))
Składniki:
pół kg miodu
2 szklanki cukru (daję mniej)
25 dag masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
2 - 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)*
Krem
1 litr mleka
pół szkl. kaszy manny
kostka masła
1 1/2szkl. cukru pudru
zapach waniliowy
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świetami.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami) i kremem( kasza ugotowana z cukrem , ostudzona i zmiksowana z masłem ) Odstawić do \\\'skruszenia\\\' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.
Przepis z bloga Moje wypieki z małą modyfikacją w postaci kremu .
acha8 2012-01-12
Jak najbardziej ''piernikowy" piernik :) Bardzo mięciutki , z tych co to się "rozpływają w gębie" :)
annorl1 2012-01-13
pyszny i piękny :) też robiłam z powidłami i masą grysikową, ale nie umiałam tak ładnie udekorować...
ale warto go robić bo jest przepyszny :)