• 400 g soczewicy czerwonej
• 1 listek laurowy
• 100 g twarożku
• ok. 200 g żółtego sera
• 3 gałązki natki pietruszki
• 1 jajko
• 2 żółtka
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 4 łyżki masła
• olej do smażenia
• 200 g szpinaku
• 200 ml śmietanki słodkiej
• sól, pieprz , gałka muszkatołowa
Soczewicę ugotuj do miękkości w wodzie z listkiem laurowym. Odsącz, wystudź i rozgnieć widelcem (nie miksuj, chodzi o otrzymanie grudkowatej masy a nie przecieru). Twarożek rozdrobnij widelcem i zmieszaj z soczewicą.
2. Czosnek i cebulę posiekaj drobno. Połowę czosnku i cebulę uduś na 2 łyżkach masła. Pietruszkę posiekaj. Zmieszaj razem soczewicę z twarożkiem, pietruszką, 1 jajkiem, uduszoną cebulą z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka wsyp łyżeczkę lub dwie bułki tartej. Żółty ser pokrój w grubszą kostkę (1,5 cm...Uformuj z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego dookoła kostek żółtego sera (po prostu każdą kostkę sera otocz masą z soczewicy i ugnieć w kulkę).
3. Kuleczki z soczewicy obtaczaj w mące i przycisnij je lekko dłonią. Usmaż je na złoto na oleju i osącz na ręczniku papierowym.
4. Szpinak umyj, oderwij ogonki, posiekaj drobno. Wrzuć na 2 łyżki masła, lekko posól, daj gałkę muszkatołową i pieprz ,dodaj resztę czosnku i uduś do odparowania wody. Śmietankę zmieszaj z żółtkami, wlej do szpinaku, podgrzej do lekkiego zgęstnienia, ale nie gotuj. Kuleczki podaj z zielonym sosem.
Można w wersji szybszej ominąć żółty ser . Można także zastąpić sos szpinakowy szczawiowym lub ulubionym pomidorowym-do tego dania pasuje kwaśny w smaku sos .
dodane na fotoforum:
acha8 2009-04-04
Przepisy zamieszczę w poniedziałek . Dziś jestem przelotem . Miłej niedzieli życzę !!!
lucille 2009-04-08
Dziękuję za przepis! Na święta jak znalazł ...
Pozdrawiam cieplutko i miłego dnia życzę!:))
bunia 2009-07-31
Bardzo lubię soczewicę - w takiej formie jeszcze nie robiłam - warto spróbować .Podane fantastycznie .