bbasia4 2012-11-26
do chleba potrzeba
1kg. mąki pszennej
1/2 mąki żytniej razowej
1 szklanka pestek słonecznika (łuskanych )
1 szklanka siemienia
1szklanka płatków owsianych
6-7 szklanek letniej wody
1 szklanka pestek z dyni ( łuskanych )
3 łyżeczki soli
4 łyżki stołowe oleju
Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką . Odłożyć do słoika 3 łyżki stołowe na zakwas na następny chleb . Resztę wyłożyć do formy i odstawić na 10-12. godzin do wyrośnięcia . Piec w piekarniku 1 godz. i 15 min. w temperaturze 200'C . Po upieczeniu wyjąć chleb z formy do ostudzenia do góry spodem .
Zakwas można przechowywać w lodówce do 14 dni można go mrozić .(tylko nie mrozić w słoiku )
Smacznego życzę