... posypane żółtym serem...
SKŁADNIKI:
*opakowanie makaronu Cannelloni
*50 dag miesa mielonego
*1 duza cebula
*2 ząbki czosnku
*1 jajko
*2 łyżki masła
*sos pomidorowy
*ser zółty
*oliwa z oliwek
* przyprawy: piprz, sól
PRZYGOTOWANIE
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na lekko podgrzanej oliwie. Dodać mieso mielone i smarzyc przez 20 min . Zdjąć z ognia, dodać jajko i sos pomidorowy, tyle, aby powstała jednolita masa. Doprawic so smaku przyprawami. Cannelloni podgotowac ok 2 min. Rurki napełnić farszem i ułożyc w naczyniu żaroodpornym wczesniej wysmarowanym maslem. Na wierzch wyłożyć sos baszamelowy i polać reszta sosu pomidorowego. Całość posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku przez ok 25-30 min.
SOS BESZAMELOWY
*2 łyżki masła
*3-4 łyżki mąki
*3/4 szklanki mleka
*sól, pieprz
Na małym ogniu w garnuszku roztopić maslo, dodać makę i wymieszać. Gdy masło połączy sie z mąką, wlewac powoli zimne mleko i stale mieszając, gotowac, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku sola i poeprzem.
SMACZNEGO
dodane na fotoforum: