sernik z brzoskwiniami

sernik z brzoskwiniami

CIASTO:
3 szklanki maki (450 g)
1/2 szklanki cukru (100g)
kostka masla (250 g)
5 zoltek
3 lyzeczki proszku do pieczenia

MASA SEROWA:
1 kostka masla (250g)
1 i 1/2 szklanki cukru (300g)
1 kg sera
6 jajek
2 budynie smietankowe w proszku
aromat cytrynowy
1 puszka brzoskwin (800g)

PIANA:
5 bialek
1 szklanka cukru (200g)
1 plaska lyzka maki ziemniaczanej.

1. Wyrobic wszystkie skladniki na ciasto i podzielic na 2 czesci po 1/3 i 2/3. Mniejsza czesc wlozyc do lodowki 9po ochlodzeniu bedzie latwiej pkruszyc).Wiekszym kawalkiem ciasta wylozyc blache (najlepiej na papierze do pieczenia).
2. Zrobic mase serowa: utrzec maslo i cukier na puch, nastepnie dodac ser, jaja, budyn i olejek, wszystko razem utrzec na gladka mase. Wylozyc na ciasto.
3. Brzoskwinie z puszki odsaczyc, pokroic w plastry i wylozyc na mase serowa.
4. Zrobic piane: ubic na sztywno bialka, dodac cukier ciagle ubijajac i na koniec wmieszac delikatnie make ziemniaczana. Rozlozyc piane na owoce.
5. Na piane zetrzec lub pokruszyc ciasto z lodowki.
6. Piec 1 godzine w 175 stopniach z obiegiem lub 190 stopni w piekarniku elektrycznym gora/dol. Piekarnika nie nagrzewac wczesniej. Jesli gora bedzie sie mocno rumienic, przykryc folia aluminiowa i upiec do konca czasu.
Ja zawsze najpierw podpiekam samo ciasto w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut, potem wyciagam, wylaczam piekarnik i nakladam wszystko na ciasto, potem wlaczam piekarnik i wkladam sernik przykryty od razu folia aluminiowa, folie sciagam na ok. 15 - 20 minut przed koncem pieczenia.

dodane na fotoforum:

beata3

beata3 2012-04-11

POZDRAWIAM I BUZIACZKI PRZESYŁAM

aguta11

aguta11 2012-04-12

pycha...robiłam taki sam serniczek...

evita

evita 2012-04-21

Wspaniale wygląda... oczy się radują...
miłego wieczorku... pozdrawiam... :)))

dodaj komentarz

kolejne >