Bundz, bunc – ser z mleka owczego, rodzaj twarogu.
Proces produkcji buncu w pierwszej fazie wygląda tak samo jak wytwarzanie oscypków. Zlane do „puciery” mleko „klaguje” się, czyli doprowadza do ścięcia białka zawartego w mleku przez enzymy zawarte w podpuszczce z żołądków młodych cieląt. Powstały skrzep serowy parzy się następnie przez kilka minut w temperaturze około 70 °C. Ser odcedza się na płótnie w postaci dużych brył. Otrzymuje się ser o łagodnym smaku. Produkowany jest głównie na Podhalu. Odciśnięta serwatka to żentyca.
Walory smakowe buncu nie są stałe. Najsmaczniejszy jest bunc z wiosennego wypasu owiec, z maja, ma nawet swoją zwyczajową nazwę: bunc majowy. Jeszcze do nocy św. Jana tradycyjnie uważany jest za przysmak. Zdaniem wielu osób, atrakcyjność smakowa buncu z późniejszych miesięcy znacznie się obniża.
10 października 2005 roku bundz został wpisany na listę produktów tradycyjnych
cytat z Wikipedii.
Ja jadlam czerwcowy i byl przepyszny :))
dodane na fotoforum:
beata3 2012-08-04
miłego wieczorka życzę i pozdrawiam
maxmen 2012-08-05
Pychota... uwielbiam ten ser, choć u mnie trudno dostępny... :)))
Pozdrawiam. :)