Podbiał pospolity to pospolita roślina, rosnąca na łąkach, polanach, przydrożach. Czasem pojawia się także na trawnikach, gdzie jest trudnym do zwalczenia chwastem.
Podbiał pospolity jest podobny do mniszka pospolitego, jednak ma mniejsze kwiaty (średnicy 2-2,5 cm), które pojawiają się na roślinie, zanim wytworzy ona liście (w marcu i kwietniu). Kwiaty są żółte, osadzone na szczycie pędów pokrytych łuskami.
Surowcem zielarskim podbiału pospolitego są liście podbiału, rzadziej kwiaty podbiału.
Zawierają one m.in. olejek eteryczny, śluz, garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, gorycze, związki mineralne i mikroelementy – zwłaszcza cynk. Liście podbiału zbierane są bez ogonków, od maja do czerwca, kwiaty podbiału zrywa się, gdy tylko zaczną się rozwijać. Po wysuszeniu wykorzystywane są do przyrządzania odwaru, który stosowany jest jako środek wykrztuśny, przeciwskurczowy, przeciwzapalny, przeciwbakteryjny i osłaniający w przeziębieniach, anginie, zapaleniu błon śluzowych jamy ustnej oraz w zapaleniu krtani.
Podbiał pospolity stosowany jest także w celu łagodzenia suchego kaszlu - jest składnikiem wielu leków – syropów i tabletek do ssania.
Odwar stosowany jest także do przemywania tłustej cery.
źródło : Wikipedia
adamowa 2016-03-17
Wlasnie takie sloneczko u mnie dzisiaj jest ...swietny opis dalas Agnieszko ...pozdrawiam