Pieczona brukselka jest o niebo smaczniejsza niz gotowana, lub (nie daj Boze) rozgotowana ;) Ma bardziej esencjonalny smak i bardziej zwarta konsystencje. A pieczarki podczas pieczenia uzyskuja smak niemal zblizony do grzybow lesnych.
Wykonanie jest bardzo proste: do naczynia zaroodpornego (lub jakiejkolwiek brytfanki) wkladamy mniej wiecj podobne ilosci brukselek i pieczarek. Polewamy obficie oliwa oraz posypujemy pieprzem, sola, opcjonalnie ziolami, np. tymiankiem, oregano, czy jakakolwiek zielenina.
Zapiekamy w dobrze nagrznaym piekarniku (200-220*C) ok 30 minut, do momentu, gdy warzywa beda wystarczajaco miekkie na nasz gust.
dodane na fotoforum:
fanrats 2014-01-17
No tak, wygląda bardzo apetycznie. Lubię takie jedzeńka składające się z niezbyt wielu składników. Wystarczą dwa, byle się dobrze ze sobą komponowały. Oczywiście, plus przyprawy :)
agga7 2014-01-18
fanrats, zgadzam się w zupełności :) Im mniej składników, tym lepiej czuć szlachetność ich smaków i harmonię przypraw. Taka bruksela świetnie nadaje się też jako dodatek do ryby i innego mięsa :)
beleza 2016-01-05
Ależ fajna galeria !!!
Pomimo, że od 1992r jestem witarianinem, to lubię sobie na żarełko pięknie sfotografowane popatrzeć :)))
Biorę do Ulubionych z przyjemnością.
Pozd - Marek