z serami mozarella, parmezan, z pomidorem i bazylią.
Składniki:
- 1 dorodny bakłażan (6 pastrów 8-9mm)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 1 kulka mozerelli (12 plastrów 1-2mm)
- 3-4 pomidory pokrojone w plastry
- 6 czubatych lyżek startego parmezanu
- garść posiekanych listków swieżej bazylii
Wykonanie:
1) Plastry bakłażana układamy na blasze, oliwimy a obu stron, posypujemy solą i pieprzem, a następnie zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
2) Po tym czasie, gdy bakłażany są już prawie miękkie, wyjmujemy blachę z piekarnika i na każdym plastrze ukladamy po 2 plasteki mozarelli, 2-3 pomidora i posypujemy obficie startym parmezanem.
3) Wkładamy do piekarnika na kolejne 5-7 minut, aż sery się roztopią.
4) Po wyjęciu z piekarnika posypujemy swieżą bazylią
dodane na fotoforum: