udziec jagnięcy :)

udziec jagnięcy :)

pieczony z ziemniakami i oliwkami :)
składniki:
- udziec jagnięcy bez kości, ok. 1,5 kg
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- 3-4 ząbki czosnku
- garść suszonych lub świeżych ziół takich jak rozmaryn, pietruszka, oregano
- łyżeczka otartej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
- 2-3 ziemniaki pokrojone ma kawałki o boku ok. 1,5cm
- 10-15 oliwek, np. czarne greckie Kalamata, wypestkowanych i przekrojonych na połówki

wykonanie:
1) Udziec jagnięcy okrawamy z nadmiernego tłuszczu. Układamy w zgrabny kształt pieczeniowy i zabezpieczamy nitką lub siatką do pieczenia (taką, jak nakłada się na szynkę). Zabezpieczenie mięsa nitką lub siatką zapewni zgrabny kształt pieczeni, ponieważ w przeciwnym razie mięśnie z udźca nie będą trzymać się razem w całości, gdyż są od siebie oddzielone po wyjęciu kości (w innym wpisie zaprezentujemy udziec jagnięcy pieczony z kością). Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
2) Oliwę, sok z cytryny i przyprawy mieszamy w miseczce, a następnie dokładnie nacieramy tym ze wszystkich stron naszą pieczeń.
3) Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1-1,5 godziny.
4) Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Do naczynia z mięsem wlewamy nieco wody (na ok. 0,5cm) i pieczemy udziec w takiej temperaturze 15 minut, następnie przewracamy go na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.
5) Zmniejszamy temperaturę piekarnia do 190 stopni C. Wkładamy do naczynia z mięsem ziemniaki i pieczemy 30 minut.
6) Po tym czasie przewracamy mięso na drugą stroną, a ziemniaki mieszamy nieco, aby przypiekły się równomiernie ze wszystkich stron.
7) Pieczemy kolejne 30 minut lub do czasu, gdy ziemniaki będą miękkie, a temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie w najgrubszym punkcie 65 stopni C. Na ostatnie 10-15 minut pieczenia dodajemy oliwki.

dodane na fotoforum:

anulkaz

anulkaz 2015-06-08

U nas się nie jada, jagnięciny, dziczyzny, królików i cielęciny, ale Twoje mięsko wygląda rewelacyjnie.Podobne do karkówki, karkówkę chętnie bym zjadła:)

agga7

agga7 2015-06-08

anulka, ja tez krolikow i cieleleciny nie.
a to miesko jest wlasnie podobne do karkowki,
dosc tluste i bardzo smakowicie soczyste :)

astra40

astra40 2015-06-08

Ale pyszności:) Jeszcze nigdy nie jadłam jagnięciny:)

agga7

agga7 2015-06-08

astra40, to polecam :)
taka jagniecinka z udzca jest bardzo miekka i soczysta,
cos jak karkowka wieprzowa :)

choco13

choco13 2015-06-08

Pysznosci:-)

dodaj komentarz

kolejne >