przepis wg. gazety *Przyjaciółka*, rok 1994 :)
- ok. 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 puszka kukurydzy odsączonej z zalewy
- 1 ogórek kiszony lub konserwowy, pokrojony w drobną kostkę
- 3 łyżki posiekanego sczypiorku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- opcjonalnie: czerwona papryka do dekoracji
Ryż i kukurydzę wsypujemy do dużej miski.
Dodajemy ogórek i szczypior, pozostawiając trochę szczypioru do dekoracji.
Przyrządzamy sos: do malej miseczki wlewamy olej i sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnki i sól (ok. pół łyżeczki lub do smaku), następnie mieszamy.
Wlewamy sos do miski z ryżem i kukurydzą i całość dokładnie mieszamy.
Wierzch sałatki posypujemy resztą szczypioru oraz świeżo zmielonym pieprzem. Można udekorować, dla koloru, czerwoną papryką.
dodane na fotoforum:
estee 2015-08-01
Uśmiechu, na cały weekend, pozdrawiam :)
estee 2015-08-03
Witaj, w nowym tygodniu :)