- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki kolendry
- 1,5 litra wody
- 2 szklanki soczewicy (dowolny kolor, tu była mieszana)
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 150g szpinaku
- mały pęczek kolendry
- sól i pieprz lub ostra papryka (ok. pół łyzeczki papryki lub wg. uznania)
1. Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklimy z przyprawami w oleju na średnim ogniu, kilka minut.
2. Dodajemy wodę, soczewicę i marchewkę, gotujemy 20 minut.
3. Dodajemy obrane, pokrojone pomidory i gotujemy kolejne 10-15 minut, do miękkości soczewicy.
4. Dodajemy szpinak na kolejne 5 minut gotowania, a na końcu świeżą kolendrę.
dodane na fotoforum: